fredag 30 juli 2010

Predikoförberedelser

På söndag är det den tionde söndagen efter pingst och temat för dagen är "Trofast förvaltning av Guds gåvor". Bibeltexterna kan du läsa här (årg 1).

Nu när jag håller på och förbereder predikan måste jag erkänna att jag har svårt att förstå evangelietexten. Evangelietexten är liknelsen om den ohederliga förvaltaren. Vad är egentligen poängen med den?

torsdag 29 juli 2010

Andrum

En förkortad version av en av vårens predikningar kan man höra på arenan just nu. Den sändes som morgonandakt idag torsdag. Tyvärr börjar andakten mitt i den första meningen.

söndag 25 juli 2010

Predikan på 9 sön e pingst 2010

Idag har jag predikat i skarpskyttekapellet i Åbo domkyrka. Söndagens tema är "Sanning och sken" och helgdagens texter hittar du här (årg. 1). Predikan:

I Kronoby församlingshem hänger längst bak i festsalen en stor och vacker pastellfärgad tavla av konstnären Anne Krokfors. Längst ner på tavlan står de kända Jesusorden från Johannes evangeliets 14 kapitel: ”Jag är vägen, sanningen och livet”. I det gamla församlingshemmet som revs för några år sedan hängde tavlan längst framme i salen bakom talarstolen och altaret och det är där jag ser den när jag tänker på den. Den tavlan har jag suttit och betraktat många gånger under körövningar, möten och minnesstunder. Vad betyder det att Jesus säger att han är vägen, sanningen och livet?

Vi ska idag fundera på det andra ordet i meningen. Sanningen. Vad betyder det att Jesus säger att han är sanningen? Jag tänker mig att det betyder åtminstone tre saker.

För det första så betonar Bibeln att sanningen finns hos Gud och att livet och tron bör beskådas genom jesusglasögon. Att det finns en kärlek så stor att den vill liv. Att det finns en kärlek så stor att den inte söker sitt. Att det finns en kärlek så stor att den ger sitt eget liv. Att det finns en kärlek så stor att den alltid förlåter och tar emot oss med öppna armar när vi vänder om hem igen. När vi betraktar livet genom jesusglasögonen blir dess skönhet och rikedom häpnandsväckande.

För det andra så tror jag att jesusordet innebär att vi inte behöver vara rädda för att söka sanningen utan tvärtom att sanningen är vägen till Gud. Destu närmare vi kommer sanningen, destu närmare kommer vi Jesus. Därför är det inte farligt att ifrågasätta, kritisera, debattera eller diskutera. Därför behöver vi inte vara rädda för att söka det sanna eller för att undersöka, filosofera och fundera över olika sätt att förstå livet, verkligheten, vad det innebär att vara människa och att tro? Därför behöver vi inte vara rädda för andra människors sätt att greppa tillvaron och tillvarons mening. Vi ska vara ärliga och uppriktiga och aldrig upphöra att söka. Eller med Jesu egna ord: ”Be så skall du få, sök så skall du finna, bulta så skall dörren öppnas. Ty den som ber han får och den som söker han finner och för den som bultar skall dörren öppnas.”

För det tredje så tror jag att det betyder att en sann och äkta tro är kristuslik. I jesuscitatet förstår vi att sanningen inte enbart handlar om kunskap och rätt lära utan att sanningen först och främst handlar om en person, Jesus Kristus, och ett liv i hans efterföljd. Det är Jesus själv som är saninngen. Och det här är en tro som man känner igen på den goda frukten. Det är när vi lever som Jesu lärjungar och handlar enligt hans kärleksfulla bud som vi bär frukt. Och det är en frukt som berättar vad vårt hjärta på riktigt är fyllt av.

Låt oss säga att vi får lära känna två aktiva kristna. Båda två har starka åsikter om tro och moral. Båda två har starka åsikter om vad som är sant och vad som är falskt. Oftast tycker de precis tvärtemot varandra. Den ena tycker si och den andra tycker så. Men det som är gemensamt för dem båda att de har ett stort hjärta för människor i deras närhet som har det svårt. Den ena besöker ensamma och sjuka människor medan den andra jobbar med samla in pengar och förnödenheter till fattiga och hjälpbehövande. Båda är beredda att när som helst strecka ut en hjälpande hand. De bär frukt. Den kärlek till Jesus som brinner i deras hjärtan flödar över och formar deras liv och människor som de möter. Den sanna och äkta tron är inte i huvudsak kunskap eller dogmatik, troslära, de här två hade ju ofta precis motsatt åsikt, utan den sanna och äkta tron bär frukt i form av kärlek till nästan.

Ett sant och äkta liv i Jesu efterföljd handlar om att försöka älska min nästa så att min kärlek inte i första hand söker mitt.

Alla de här tre betydelserna av jesusordet att han är sanningen kan appliceras på vårt sätt att läsa Bibeln, Guds ord.

Ett. Vi ska läsa Bibeln med jesusglasögon och tolka den så att den driver Kristus. Två. Vi behöver inte vara rädda för att ifrågasätta och forska i bibelordet med hjälp av modern vetenskap och sunt förnuft. Destu närmare sanningen vi kommer destu närmare kommer vi Jesus själv. Tre. Vi behöver lära oss av Jesus och gå ut i världen och leva ut den kärlek som Jesus predikar om. Annars är vår tro inte sann och äkta utan vi blir falska profeter.

Vi ber.

Gud, hjälp oss att aldrig sluta söka efter det som är sant och gott. Sänd din heliga Ande som är sanningens ande till att vägleda oss. I Jesu namn. Amen.