söndag 5 september 2010

Predikan på konfirmationshögmässa 050910

På konfirmandernas första dagboksblad ber vi dem skriva ner 5 saker som de inte kan leva utan, 5 saker som får dem att skratta samt 5 saker som de gör allra helst. Med den här övningen vill vi ge konfirmanderna möjlighet att lära känna sig själva och också möjlighet att inse hur mycket det finns att vara tacksam över. Familjen, vännerna och att få sova kommer högt på konfirmandernas 5 i topp-listor. Det gör också tv:n, datorn och maten. Tacksamhet är temat för den här söndagen. Idag har vi mycket att vara tacksamma över.

I evangelietexten som jag läste berättas det om tio spetälska som mötte Jesus. När Jesus helade dem var det bara en som kom tillbaka och tackade och prisade Gud. Allt det goda, alla gåvor som vi har fått, har vi fått av Gud. Och en konfirmationshögmässa är en bra dag att komma ihåg att tacka och lova Gud för det goda livet fört med sig.

En person som drabbats av livets förgänglighet eller som blivit tvungen att vandra i dödsskuggans dal och som sedan fått hoppet och livet tillbaka inser vad som är viktigt på riktigt och förstår också att uppskatta livet och dess skatter.

Man kan också träna själen i livsmod och livsglädje. Andliga övningar är övningar som tränar själen. Och om du vill upptäcka hur fantastiskt och rikt livet är kan du göra en enkel andlig övning. Den här övningen kan man göra varje dag. Kanske på kvällen när man ber aftonbön eller då man sätter sig ner och ser tillbaka på dagen som gått. Då kan man ta fram en dagbok eller ett papper och skriva ner tre till fem saker som man vill tacka för just den här dagen. Tack för mina fina barn. Tack för det leende jag fick idag. Tack för att jag klarade bokreferatet på engelskalektionen. Tack för den goda middagen. Som sagt en enkel övning. Men en övning som gör att vi inte glömmer bort att uppskatta livet och allt det goda som det för med sig.

På skriftskollägrets första dag knöt vi ihop 18 färggranna pärlor till ett vackert radband, frälsarkransen. Frälsarkransen är ett bönehjälpmedel och varje pärla bär på budskap om livet, tron och bönen. På frälsarkransen finns t.ex. två röda kärlekspärlor, en svart nattens pärla och en havsblå bekymmerlöshetenspärla. Varje andakt på lägret har handlat om en av pärlorna i frälsarkransen och konfirmationshögmässans pärla är den vita doppärlan. Idag firar vi att Gud som tog emot er i dopet med öppna armar fortfarande bär och välsignar er. Idag firar vi att ni vill ta emot den gåva som dopet ger och med Guds hjälp visa den kristna tron i era liv.

Varje läger frågar Chrisu, en av våra vuxenledare, varför det inte finns en tacksägelsepärla på frälsarkransen. En pärla som ger möjlighet att tacka, prisa och lova Gud för allt det goda vi fått. Tänk att Gud älskade oss så mycket att han gav sitt liv för oss! Tänk att Gud älskar oss så mycket att han aldrig lämnar oss. Tänk att Gud älskar oss så mycket att han bär oss när vi inte själva orkar gå! Tänk att Gud älskar oss så mycket att han gett oss gåvor, talanger, färdigheter som vi får använda och utveckla! Tänk att Gud älskar oss så mycket att vi fått hoppet om evigt liv!

Trots att det inte finns en tacksägelsepärla i frälsarkransen får vi varje gång vi rör vi någon av pärlorna tacka för de gåvor som just den pärlan berättar om. Vi får tacka för dopet, för kärleken, för uppståndelsen och våra egna djupaste hemligheter.

Konfirmander, i nästan ett år har vi gått på upptäcktsfärd i den kristna tron. Och vi har mycket att vara glada och tacksamma över idag. Vi får vara tacksamma över varje skratt och funky chicken. Vi får vara tacksamma för den goda gemenskapen och de stämningsfulla och berörande andakterna. Vi får vara tacksamma över nya tankar och aha-upplevelser. Vi får tacksamma över tjejsnackets kärleksförklaringar och alla nya frågor som arbetspassen och samtalen gett upphov till. Vi får vara tacksamma över sångerna och känslan av Guds heliga nävaro.

Jag är tacksam över att jag fått lära känna er. Ni är fina, fantastiska! Låt ingen påstå något annat. Ni är ovärderliga pärlor i Guds ögon! Det har varit en stor gläjde för mig att få dela ert skribaäventyr. Må Gud välsigna er i alla era livskeden! Amen.