måndag 22 november 2010

Predikan på domsöndagen 2010

Varje kväll när vi knäpper på tv:n kan vi följa med dokusåpor av olika slag. Och de flesta dokusåpor avslutas på samma sätt. Om det är Robinson eller Survivors samlas deltagarna till ett öråd som röstar ut en deltagare varje vecka. Om det är Dance eller Idols är det tittarna som får ringa in och rösta vem som ska bli kvar. Om det är Top Design, Top Chef eller American Next Top Model så är det en expert jury som avgör vem som ska ut ur tävlingen den här veckan. Dokusåporna med sina hårda domstolar har blivit underhållning och nöje.

Också i skolan eller på jobbet eller bland vänner faller domar. ”Hur kan han gå klädd så där?” ”Å, så pinsam hon är!” ”Har du hört att han…” ”Visste du att hon…” ”Jag kan inte tåla när människor gör så där…”

Men de allra hårdaste domarna fäller vi ofta själva. Kanske när vi ställer oss framför spegeln eller när vi utvärderar något vi presterat.

Idag, på domsöndagen, talar vi också om dom. Om att vi en dag skall stå till svars för hur vi har levat våra liv. Om att vi en dag skall stå till svars för hur vi har behandlat varandra. Om att vi en dag skall stå till svars för att människor har fått svälta och för att skapelsen har fått lida. Men tack och lov kommer vi inte på domedagen att stå inför ett öråd bestående av våra medmäniskor eller våra vänner. Tack och lov kommer vi inte att stå inför en expertjury bestående av människorättsjurister eller miljöspecialister. Tack och lov kommer vi inte heller att dömas av oss själva och vår egen obarmhärtiga blick. Nej, på domedagen kommer vi att stå inför Herren Jesus Kristus själv. Han som älskar oss så mycket att han blev människa för vår skull. Han som älskar oss så mycket att han till och med gav sitt liv för oss. Han som älskar oss så mycket att han aldrig slutar söka efter sina förlorade får.

Domsöndagens budskap är allvarligt. Vi får inte behandla varandra hur som helst. Vi får inte utnyttja och exploatera skapelsen. Vi får inte låta en miljard människor svälta varje dag. Vi får inte låta likgiltigheten ta över våra hjärtan. Domsöndagen basunerar ut vårt ansvar för dem som behöver oss allra mest. Domsöndagens budskap är allvarligt.

Domsöndagens budskap är också fullkomlig glädje. Jesus ska komma tillbaka. Och när den tiden är inne ska vår frälsare utrota all ondska och allt lidande i världen. Vi ska få en ny himmel och en ny jord. Då skall Gud själv bo ibland oss och han skall torka alla tårar från våra ögon. Döden skall inte finnas mer, och ingen sorg och ingen klagan och ingen smärta. Gud ska göra allting nytt. Domsöndagen basunerar ut Guds kärlek och nåd för oss som behöver det allra mest. Domsöndagens budskap är fullkomlig glädje.

Många av er som här i kyrkan idag har kommit hit för att börja i skriftskolan. Idag börjar ert skribaäventyr, er upptäcktsfärd i den kristna tron. Skriftskolan är både allvar och fullkomlig glädje.

Allvaret handlar om att du i skriftskolan har möjlighet att fundera över livets stora frågor. Varför finns du? Vad är det för mening med allt? Vad vill du med ditt liv? Hurudan medmänniska vill du vara? Vilka drömmar bär du på? Vad längtar du efter? Vilka sår gömmer du inom dig? Vad tror du på? Vet du om hur värdefull och fantastisk du är?!

Glädjen handlar om att du i skriftskolan har möjlighet att få nya vänner och att ha fantastiskt roligt tillsammans med dina skribakompisar och oss ledare. Vi ska leka, umgås, simma och bada bastu. Vi ska fira andakt, diskutera, sjunga och läsa Bibeln. Va, kul det ska bli! Ta därför vara på de möjligheter som skriftskolan ger. Om du vill kan din skriba bli en tid då du både har otroligt roligt och då du också får växa och bli en helare och tryggare människa. Jag ser fram emot att få dela er skribatid med er! Må Gud välsigna er och er skriftskola. Amen.