söndag 27 februari 2011

Predikan på 2 sön före fastetiden

I dagens evangelietext (årg 2) är vi tillbaka vid Jakobs källa vid staden Sykar och till mötet mellan Jesus och den samariska kvinnan. Vi har varit där två gånger tidigare i år.

Första gången var på den andra söndagen efter trettondagen. Då fick vi höra Jesus tala om det levande vattnet och om hur han samtalade med kvinnan och kunde berätta saker om henne. Kvinnan kom till tro.

Andra gången var på den tredje söndagen efter trettondagen. Då berättades det att många samarier kom till tro på Jesus genom kvinnans ord när hon berättade om sitt möte med Jesus och vad han hade sagt till henne.

Vid Jakobs källa samtalar Jesus och den samariska kvinnan en stund. Om sådant som är viktigt på riktigt. Kvinnan blir sedd och älskad trots att Jesus vet allt om henne. Samtalet förändrar kvinnan. Och hon går därifrån pånyttfödd och hel. När hon salig delar sin erfarenhet med människorna i staden blir också de pånyttfödda och börjar tro att Jesus är Messias.

Den samariska kvinnan hade hört talas om Messias som skulle komma. Hon hade fått ta del av skrifterna och profetorden. Trons frö hade redan planterats i hennes hjärta. Men livet hade gjort att fröet inte fått växa. I mötet med Herren Jesus blev jordmånen helad, fröet fick liv och blev till ett stort himmelskt träd som bar frukt.

Vi som har kommit hit idag har kommit för att möta Herren Jesus och dricka av livets vatten. Vi har kommit för att ta del av den himmelska måltiden. Och när vi går härifrån har vi fått samma uppdrag som kvinnan att dela våra erfarenheter och våra liv så att vi bär frukt och Guds rike tillkommer.

Dagens evangelium handlar om mission. Om att vi sänds ut både för att så och för att skörda. Det här kan vi göra på olika sätt.

Det första jag, och säkert de flesta med mig, tänker på när jag hör ordet mission är de människor som osjälviskt och äventyrslystet åker ut till andra världsdelar för att sprida glädje och tro. Och så tänker jag på missionkretsarna och missionsbasarerna och på alla timmar arbete och bön som trogna missionsvänner sätter på att stöda utlandsmissionen.

Vår församling understöder två missionprojekt. Det ena i Nepal och det andra i Senegal. Och för ett par veckor sedan skickade våra senegalmissionärer Anna och Bertrand Tikum sitt första rundbrev. I rundbrevet berättade paret att Bertrand nu åkt i väg till Senegal för att inleda sitt arbete som ekonomisk rådgivare och att Anna åkt till Borgå för att fortsätta studera franska och för att föda krabaten som beslutat sig att komma med på deras kommande Senegaläventyr. Anna och babyn åker sedan till Senegal så fort babyn är stor nog att klara Afrikas realiteter. Om du vill få paret Tikums rundbrev kan du kontakta vår missionsekreterare Laura. Det första rundbrevet avslutas med hälsningen: Vi möts i bönen! Anna och Bertrand har tackat ja till kallelsen att jobba i missionens tjänst i Senegal och vårt uppdrag som församling är att be och understöda dem.

Det finns också många andra sätt att arbeta för Gud rikes tillkomst.

Amanda Audas-Kass delar sitt liv och sina erfarenheter via en blogg på Internet. En blogg är en slags offentlig dagbok där andra människor har möjlighet att kommentera bloggförfattarens tankar, kåserier och diskussionsinlägg. Amandas blogg är välbesökt och läses av både kyrkligt aktiva och kyrkligt passiva . Ja, också av sådana som valt att stiga ut ur kyrkans gemenskap och skapa egna riter och sammanhang för sina liv.

Amandas blogg handlar om allt från hennes vardag med sin prästmake och dotter till hennes tro. Och ett av de inlägg som hon skrev om sin tro och kyrkan, det som handlade om utskrivningarna ur kyrkan, blev ifjol nominerad till ett av årets viktigaste blogginlägg på svenskfinlands första bloggala. Jag tror att Amanda med sin blogg sår många frön och når ut till tusentals ja åter tusentals människor.

Det här var tre exempel på uppdrag. Utlandsmissionärens, missionsvännens och bloggarens.

Hur kan du och jag vara med och så och skörda för Guds rike? Vad är min kallelse och vad är din kallelse?

Kanske kan vi i år använda fastetidan till att be och fundera över vårt ansvar och våra uppgifter i Guds rike? Vi kan t.ex. fråga oss hur vi kan finnas till för vår nästa? Hur kan vi vara med och bygga kyrka? Hur kan vi vara redskap för Guds arbete? Hur kan vi möta varandra så att vi lyfter upp varandra?

Men det är viktigt att komma ihåg att vi ska vara både Marta och Maria. Vi ska både tjäna och lyssna. Vi ska både ge av oss själva och stilla oss i bön. Vi ska både arbeta och vila. Vi ska både gå ut och dela liv och komma till Jakobs källa, gudstjänsten och dricka av det levande vattnet.

Vi ber.

Jesus, tack för att vi får möta dig både i nattvardens bröd och vin och i medmänniskorna vi möter. Tack för att du ser och älskar oss. Precis sådana som vi är. Hjälp oss att hitta vår plats och vårt uppdrag i ditt rike och i din kyrka.

Jesus, idag vill vi också be för Anna & Bertrand Tikum. Välsigna Bertrand i Senegal och Anna i Borgå. Vi ber att deras arbete för ditt rike ska bära riklig frukt.

I ditt namn ber vi. Amen.