tisdag 22 maj 2012

Predikan på 4 sön e påsk 2012

Idag är det fest! Vi har samlats till högmässa för att fira att Jesus Kristus har uppstått från de döda! Varje söndag firar vi detta glädjebudskap och vi är dessutom mitt inne i den sprudlande påsktiden. Det kanske inte alla visste som är här idag: att vi firar påsk i 7 veckor i kyrkoåret! Och visst blir glädjen lite tydligare när vår fina nya gospelkör medverkar i högmässan!

Idag firar vi också att församlingen har fått en ny medarbetare - ungdomsarbetsledaren Christer Romberg. Det är en stor glädje för oss att få ha dig med i vår medarbetarskara och vi önskar dig välsignelse och arbetsglädje. Din längtan efter att göra världen lite bättre, godare, skönare för de ungdomar du jobbar med i kombination med ditt stora hjärta, din kreativitet, din utstrålning och din ödmjukhet behövs i arbetet för Guds rike! Och va fint att vi får välsigna dig till tjänst på en söndag som på latin har namnet ”Cantate!” – ”Sjung!”. Också din sånggåva och din musikglädje får du använda i ditt arbete. Må Gud välsigna dig.

Dessutom firar vi idag att skriftskolan inleds för årets konfirmander. Va, kul! Ni är dryga 70 konfirmander som idag börjar ert skribaäventyr.

Och det räcker ännu inte med dess tre firningsämnen utan idag får vi också vara med och fira att det har gått 65 år sedan ett tjugotal närvarande här i församlingen konfirmerades. Den 6 maj 1947 ägde er konfirmation rum i Åbo domkyrka. En konfirmation som ni har firat vart femte år sedan 1967, visst är det så?

Allt detta firar vi med den finaste festen som finns på vår jord: Herrens Heliga Nattvard.
Ni som är konfirmerade vet att skriftskolan och konfirmationen är en en-gång-i-livet-händelse. Den markerar en stor händelse i livet, dvs den är en slags övergångsrit, en rit de pasage. Övergångsriter är förknippade med födelse, namngivning, vuxenblivande, kärlek och död. Tider då livet övergår från ett stadium till ett annat. Konfirmationen markerar övergången från barn till vuxen.

Övergångsriterna är ihopbundna med de stora livsfrågorna. Vad är meningen med livet? Vad är meningen med mitt liv? Vem är jag? Varifrån kommer jag? Vart är jag på väg? Vad händer efter döden? Finns det en Gud? Vad är gott och vad är ont?

Alla dessa frågor och många fler ska vi fundera över i årets skriftskola. Det gjorde också ni som blev konfirmerade för 65-år sedan. Och ni vet också att det här är frågor som man aldrig blir färdig med.
När vi i skribateamet under det senaste året funderat över skriftskolan och skribaförnyelsen har vi satt upp fyra målsättningar för skriftskolan i vår församling.

Den första målsättningen är att du som är konfirmand erfar, upplever att du är älskad. Att du är sedd, önskad och omtyckt. Att Gud älskar dig. Att vi älskar dig. Det här handlar dagens evangelium om. Jesus säger att vi skall älska varandra så som han har älskat oss. Och Jesus älskar oss så mycket att ger sitt eget liv för oss. Tänk att det finns en kärlek som är så stor!

Den andra målsättningen är att du som är konfirmand lär känna Jesus. När du döptes blev du medlem i kyrkan, du fick den heliga Anden och det eviga livet som gåva och du blev lärjunge till Jesus. Därför är det viktigt att du i skriftskolan får lära dig om den tro du blivit döpt till. Och om du inte ännu är döpt får du lära dig om den tro som du funderar på att döpas till.

Den tredje målsättningen är att du som konfirmand lever i församlingens gemenskap. Att vara döpt och kristen innebär att man är med i en församling. Den här församlingen får du lära känna under din skriftskola. Och vi hoppas och ber att du ska hitta din plats i skribagruppen, i ungdomsarbetet och här i högmässan. Högmässan är församlingens hjärta och det är här vi blir en kropp.

Den fjärde och sista målsättningen är du som konfirmand får verktyg för Gudsmöte, för din Gudsrelation. I skriftskolan får du lära dig att be, du får lära dig att läsa Bibeln, du får lära dig att fira gudstjänst och andakt. Du får lära dig texter och böner som blir som en andlig skatt som du bär med dig resten av ditt liv. Du får också lära dig vad det innebär att vara kristen i vardagen och leva ut de bud som Jesus talar om dagens evangelium. Buden som kan sammanfattas i det dubbla kärleksbudet:

Du skall älska Herren din Gud
med hela ditt hjärta
och med hela din själ
och med hela ditt förstånd
och din nästa som dig själv.

När vi samlas till högmässa får vi också erfara att vi är älskade, vi får lära känna Jesus, vi får leva i församlingens gemenskap och vi får verktyg för vår Gudsrelation. När vi idag knäböjer vid altarbordet och möter Herren Jesus Kristus får vi komma ihåg att han i dagens evangelium uppmanar oss att älska varandra. Och inte med tomma ord utan med handling och sanning. Amen.

söndag 6 maj 2012

Predikan på 1 sön e påsk 2012

Vad ljus över griften! Han lever, o fröjd! Fullkomnad är skriften, o salighets höjd! Så inleds påskpsalmen 98 av Frans Michael Franzén.

Skriften är fullkomnad och därför finns det en frid att ta emot, därför finns det en förlåtelse att förkunna och därför finns det en kraft från höjden att rustas med.

Därför finns det en frid att ta emot!
Shalom! Frid över er!, hälsar Jesus lärjungarna i dagens evangelium. Shalom! Ett ord som de säkert hade hälsat på varandra med otaliga gånger tidigare men nu när det är den uppståndne Herren som hälsar får ordet Shalom en ny innebörd.

Ordet Shalom följde Jesus. Profeten Jesaja profeterade om fredsfursten som skulle komma och den natten då Jesus föddes fylldes himlen av änglar som lovprisade Gud och sjöng om Shalom på jorden. Och när Jesus led och dog var det för att vi genom hans försoning och uppståndelse skulle få Shalom.
När Jesus hälsar lärjungarna med fridshälsningen innehåller ordet shalom därför hela kristendomen: människoblivandet, lidandet, döden och uppståndelsen.
Vad ljus över griften! Han lever, o fröjd! Fullkomnad är skriften, o salighets höjd!

Därför finns det en förlåtelse att förkunna!
Den uppståndne Jesus hjälper lärjungarna att förstå hur allt hänger ihop. Påskens händelser och Skriftens ord. Eftersom Messias har lidit och uppstått från de döda på tredje dagen skall syndernas förlåtelse genom omvändelse förkunnas i hans namn för alla folk. Det är uppdraget lärjungarna får. De skall berätta om allt det som de har fått vara med om i vandringen med herren. De skall berätta om hans liv, hans död och hans uppståndelse. De skall berätta förlåtelsen som människorna får ta emot tack vare Jesu försoningsdöd på korset. De skall berätta om befrielsen som Jesus har gett oss. Befrielse från synd, död och allt det som håller oss bundna.
Vad ljus över griften! Han lever, o fröjd! Fullkomnad är skriften, o salighets höjd!

Därför finns det en kraft från höjden att rustas med!
Jesus påminner lärjungarna om kraften från höjden som fadern har lovat dem, den heliga Anden. När Jesus lämnar lärjungarna behöver lärjungarna inte utföra sitt uppdrag av egen kraft utan de skall få kraft från höjden – Anden. Anden, som också är en del av skriftens fullkomnande. Anden, som har blåst ända sedan världens skapelse och som på pingsten blåser mod i lärjungarna och rustar kyrkan till kamp mot orättvisor, förtryck, lidande och ondska i världen.

Vad ljus över griften! Han lever, o fröjd! Fullkomnad är skriften, o salighets höjd!

***
När vi idag lyssnar till Jesus ord i evangeliet är det också riktat till oss. Som kyrka är vi kallade att skapa en värld som är fylld av shalom, en värld där vi inte möter ont med ont, en värld där vi välsignar istället för att förbanna Som kyrka är vi kallade att vittna om allt detta, om allt detta som vi fått vara med om i vandringen med Herren, om hans liv, hans död och hans uppståndelse. Som kyrka är vi kallade att förkunna förlåtelse, befrielse, nåd, en kärlek större än vi någonsin kan förstå. Som kyrka är vi inte kallade att klara av allt detta på egen hand utan vi får samma kraft från höjden som lärjungarna. Anden blåser mod i oss och rustar oss till kamp mot orättvisor, förtryck, lidande och ondska i världen.

Uppdraget börjar här och nu. I högmässan övar vi oss i att leva som kristna. Friden, förlåtelsen och Anden genomsyrar gudstjänsten från början till slut. Gudstjänsten ger mönstret för vårt liv och vi sänds ut i världen med frid i hjärtat för att tjäna Herren med glädje.

När vi i dag knäböjer vid altaret och möter Herren Jesus Kristus får vi lyssna till hans uppmaning om att gå ut i världen och vittna om allt detta. Och vi får ta emot Guds frid och kraft från höjden för att med fridmodighet kunna utföra vårt uppdrag.

Vi ber.
Gud, vi lyssnar till din uppmaning om att föra ut påskens glädjebudskap i världen. Utrusta oss med din heliga Ande och hjälp oss att i allt det i gör och är vittna om dig. I Jesu namn. Amen.

(Den här predikan är inspirerad av Carl Henrik Martling och mellanrubrikerna är hans.)