söndag 6 maj 2012

Predikan på 1 sön e påsk 2012

Vad ljus över griften! Han lever, o fröjd! Fullkomnad är skriften, o salighets höjd! Så inleds påskpsalmen 98 av Frans Michael Franzén.

Skriften är fullkomnad och därför finns det en frid att ta emot, därför finns det en förlåtelse att förkunna och därför finns det en kraft från höjden att rustas med.

Därför finns det en frid att ta emot!
Shalom! Frid över er!, hälsar Jesus lärjungarna i dagens evangelium. Shalom! Ett ord som de säkert hade hälsat på varandra med otaliga gånger tidigare men nu när det är den uppståndne Herren som hälsar får ordet Shalom en ny innebörd.

Ordet Shalom följde Jesus. Profeten Jesaja profeterade om fredsfursten som skulle komma och den natten då Jesus föddes fylldes himlen av änglar som lovprisade Gud och sjöng om Shalom på jorden. Och när Jesus led och dog var det för att vi genom hans försoning och uppståndelse skulle få Shalom.
När Jesus hälsar lärjungarna med fridshälsningen innehåller ordet shalom därför hela kristendomen: människoblivandet, lidandet, döden och uppståndelsen.
Vad ljus över griften! Han lever, o fröjd! Fullkomnad är skriften, o salighets höjd!

Därför finns det en förlåtelse att förkunna!
Den uppståndne Jesus hjälper lärjungarna att förstå hur allt hänger ihop. Påskens händelser och Skriftens ord. Eftersom Messias har lidit och uppstått från de döda på tredje dagen skall syndernas förlåtelse genom omvändelse förkunnas i hans namn för alla folk. Det är uppdraget lärjungarna får. De skall berätta om allt det som de har fått vara med om i vandringen med herren. De skall berätta om hans liv, hans död och hans uppståndelse. De skall berätta förlåtelsen som människorna får ta emot tack vare Jesu försoningsdöd på korset. De skall berätta om befrielsen som Jesus har gett oss. Befrielse från synd, död och allt det som håller oss bundna.
Vad ljus över griften! Han lever, o fröjd! Fullkomnad är skriften, o salighets höjd!

Därför finns det en kraft från höjden att rustas med!
Jesus påminner lärjungarna om kraften från höjden som fadern har lovat dem, den heliga Anden. När Jesus lämnar lärjungarna behöver lärjungarna inte utföra sitt uppdrag av egen kraft utan de skall få kraft från höjden – Anden. Anden, som också är en del av skriftens fullkomnande. Anden, som har blåst ända sedan världens skapelse och som på pingsten blåser mod i lärjungarna och rustar kyrkan till kamp mot orättvisor, förtryck, lidande och ondska i världen.

Vad ljus över griften! Han lever, o fröjd! Fullkomnad är skriften, o salighets höjd!

***
När vi idag lyssnar till Jesus ord i evangeliet är det också riktat till oss. Som kyrka är vi kallade att skapa en värld som är fylld av shalom, en värld där vi inte möter ont med ont, en värld där vi välsignar istället för att förbanna Som kyrka är vi kallade att vittna om allt detta, om allt detta som vi fått vara med om i vandringen med Herren, om hans liv, hans död och hans uppståndelse. Som kyrka är vi kallade att förkunna förlåtelse, befrielse, nåd, en kärlek större än vi någonsin kan förstå. Som kyrka är vi inte kallade att klara av allt detta på egen hand utan vi får samma kraft från höjden som lärjungarna. Anden blåser mod i oss och rustar oss till kamp mot orättvisor, förtryck, lidande och ondska i världen.

Uppdraget börjar här och nu. I högmässan övar vi oss i att leva som kristna. Friden, förlåtelsen och Anden genomsyrar gudstjänsten från början till slut. Gudstjänsten ger mönstret för vårt liv och vi sänds ut i världen med frid i hjärtat för att tjäna Herren med glädje.

När vi i dag knäböjer vid altaret och möter Herren Jesus Kristus får vi lyssna till hans uppmaning om att gå ut i världen och vittna om allt detta. Och vi får ta emot Guds frid och kraft från höjden för att med fridmodighet kunna utföra vårt uppdrag.

Vi ber.
Gud, vi lyssnar till din uppmaning om att föra ut påskens glädjebudskap i världen. Utrusta oss med din heliga Ande och hjälp oss att i allt det i gör och är vittna om dig. I Jesu namn. Amen.

(Den här predikan är inspirerad av Carl Henrik Martling och mellanrubrikerna är hans.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar