söndag 15 januari 2012

Predikan på julottan 2011

”Lyssna, värld, till ängelns ord.
Gud har kommit till vår jord!
Nyfött barn vår konung är,
frid åt människor han bär.
Folk, stäm in i himlens kör
med en sång som aldrig dör!
Han som fötts i Betlehem
är vår frälsare och vän.
Lyssna, värld, till ängelns ord:
Gud har kommit till vår jord!”

Våra älskade julpsalmer, våra stämningsfulla jultraditioner och våra vackra julpynt förmedlar julens glada budskap.

Ett av mina favoritjulpynt är tro, hopp och kärlek. De handgjorda, röda och gröna, fönsterdekorationerna som både påminner mig om julens budskap och om de hemtrakter jag härstammar från.

TRO
Den första symbolen är trons symbol, korset.

Den kristna tron genomsyrar vår jultraditioner och julsymboler. Släkte efter släkte har berättat den stora julberättelsen. Om det ofattbara och förunderliga miraklet att Gud blev människa och föddes i ett stall för ungefär 2000 år sedan. Vårt julfirande visar på en längtan efter något större, något mera meningsfullt. En längtan efter en himmelsk frid. En längtan efter gemenskap med Honom som skapat universum och som julens budskap kretsar kring, Jesus Kristus.

HOPP
Den andra symbolen är hoppets symbol, ankaret.

Gud sände sin son som ett ljus till världens mörker. Ett ljus som ger oss hopp. Ett hopp om att vi inte någonsin behöver vara ensamma. Ett hopp om vi att alltid är sedda och älskade. Ett hopp om att livet bär och att vi vilar i Guds omsorgsfulla händer. Ett hopp om ett himmelrike utan tårar, sorg, smärta, och död. Ett himmelrike där släkten åter igen ska få träffas. Ett himmelrike där vi inte längre ska se en gåtfull spegelbild, utan ansikte mot ansikte.

KÄRLEK
Den tredje symbolen är kärlekens symbol, hjärtat.

Tänk att det finns en kärlek så stor att den skapar liv! Tänk att det finns en kärlek så stor att den ville dig och mig! Tänk att det finns en kärlek så stor att den ger sitt eget liv! Tänk att det finns en kärlek så stor att den aldrig söker sitt! Det är den kärleken vi möter när vi knäböjer inför barnet i krubban. I mötet med Kärleken förkroppsligad i Jesus Kristus får vi vårt kall. Att gå ut i världen och visa samma kärlek till varandra.

Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar