fredag 29 oktober 2010

Predikan på familjemässa med temat "Kallad vid namn"

12 september 2010 - Henrikskyrkan

När vi döptes fick vi gåvor. Dopgåvorna påminner om dopets betydelse. Hela dopet är en gåva från Gud. Men dopets gåva består egentligen av fyra gåvor.

Den första gåvan som vi fick i dopet är inslagen i ett färggrant papper med blommor av alla de slag. Ska vi titta vad som finns inne i det? När vi öppnar paketet ser vi ett dopbrev med vårt eget namn på. I dopet blev vi en del av Guds familj. Vi blev barn i Guds rike och medlemmar i kyrkan och i församlingen. Gud kallade oss vid namn och han känner alla sin barn vid namn. Vi blev pusselbitar i det stora pussel som bildar Kristi kropp.

Den andra gåvan som vi fick i dopet är inslagen i ett grannrött och glänsande papper. När vi öppnar den gåvan hittar vi en vacker vit duva. I dopet fick vi den heliga Anden. Guds heliga ömhet och närhet. I dopet ingick Gud ett förbund med oss. Från dopets stund hör vi och Gud ihop. Gud är aldrig långt borta utan är närvarande i vårt inre. När Jesus döptes öppnades himlen och den heliga anden kom ner över honom som en duva och man kunde höra Fadern säga: ”Du är min älskade son, du är min utvalde.” När vi döps är samma treenige Gud verksam och han viskar i varje människa som döps: ”Du är mitt älskade barn, du är min utvalde”.

Den tredje gåvan som vi fick i dopet är inslagen i ett lilafärgat papper. När vi öppnar den gåvan hittar vi ett kors och vi ser framför oss korsfästelsen på Golgata. I dopet fick vi förlåtelsens gåva. När Jesus döptes av Johannes döparen vid Jordanfloden gjordes han beredd för sitt uppdrag. Sitt uppdrag att bära allt ont som människor orsakar. När han dog på korset dog också våra felsteg med honom. Detta innebär att vi aldrig behöver vara rädda för Gud när vi handlat fel. Gud vill alltid förlåta oss. Dopet är nåd.

Den fjärde gåvan som vi fick i dopet är inslagen i ett guldfärgat papper. När vi öppnar den fjärde gåvan så hittar vi en inbjudan till en himmelsk festmåltid. På inbjudan finns änglaglansbilder och när man öppnar kortet hör man trumpetfanfarer och lovsångsbrus. I dopet fick vi det eviga livets gåva. Dopet föder himmelskt hopp.

Dopets gåvor är värda att fira på vår dopdag och viktiga att komma ihåg varje dag. Varje dag får du komma ihåg att famnen som du bars fram till i dopet bär fortfarande. Din enda uppgift är att låta dig bäras. Du får lita på att Gud, livet vill dig väl. Du kan tänka: ”Vartenda andetag som jag tar här i livet är jag buren av Guds famn. Ingenting kan skilja oss åt”.

Även i nattvarden får vi del av dopets gåvor. Nattvarden är gemenskap med varandra och med Jesus själv. Nattvarden ger förlåtelse och försmak av den himmelske festmåltiden. Och även i nattvarden viskar Gud i våra hjärtan. Du är mitt älskade barn, du är min utvalde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar